Truskawkowe tiramisu w pucharkach

Tiramisu to słynny włoski deser, którego nazwa dosłownie oznacza „podnieś mnie”, sugerując jego pobudzające właściwości. W tradycyjnej wersji, tiramisu składa się z warstw biszkoptów zwanych savoiardi, namoczonych w kawie i likierze (najczęściej Marsala), przeplatanych z kremem na bazie serka mascarpone, jajek i cukru. Deser jest zazwyczaj posypywany kakao lub czekoladą na wierzchu. Pochodzenie tiramisu jest … Dowiedz się więcej

Przepis na domowe Pankejki

przepis na fajne pankejki

Zapraszam do odkrycia sekretu wyjątkowych, aksamitnie miękkich pancake’ów prosto z  naszej kuchni. Oto łatwy przepis, który sprawi, że te tradycyjne amerykańskie placuszki urozmaicą Twoje śniadania, a nawet popołudniowe przekąski. Spróbuj raz, a będziesz wracać często do tego przepisu! Czas przygotowania: 20 minut + smażenie. Jakie składniki na domowe pankejki? 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 … Dowiedz się więcej

Pyszne ciasteczka imbirowe

przepis na ciasteczka imbirowe

Chodząc po kawiarniach, zawsze do ciepłego napoju otrzymuję korzenne ciasteczka. Bardzo je lubię, postanowiłam więc odtworzyć ich smak i upiec podobne ciastka sama w domu. Wyszły świetnie! Przedstawiam wam więc mój przepis na ciasteczka imbirowe, które zachwycą! Ciasteczka imbirowe – potrzebne składniki Do przygotowania ciasteczek imbirowych potrzebować będziemy: 500 g mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka … Dowiedz się więcej

Domowy ser ricotta, ser paneer – super przepis

Ser Paneer to jeden z podstawowych składników kuchni indyjskiej – to rodzaj twarogu, który bez trudu można przygotować w domu. Przepis jest prosty i mało pracochłonny, poradzi sobie z nim każdy, nawet największy amator. Pamiętaj, by nie korzystać z mleka UHT, które nie nadaje się do produkcji sera Paneer. Dobre mleko to podstawa, która gwarantuje … Dowiedz się więcej

Churros – jak przygotować ten deser?

przepis na pyszne churros

Churros to popularne w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej deser. Ciasto obsmaża się w głębokim oleju i serwuje z gorącą czekoladą a nawet roztopionym serem. W oryginale w przepisie nie dodaje się jajek, ja do przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto parzone, które także doskonale sprawdza się w formie churros. Jest to fajna alternatywa na tłusty czwartek, … Dowiedz się więcej

Jak zrobić zakwas na chleb?

jak upiec chleb na zakwasie?

Zapach domowego chleba to coś, co kojarzy mi się z wczesnymi lata dzieciństwa. Aby jednak wszystko poszło bez większych problemów, konieczne jest przygotowanie dobrego zakwasu. Sprawa nie jest prosta, ale jak zrobić zakwas na chleb, by wszystko poszło zgodnie z oczekiwaniami? Czy przygotowanie zakwasu na chleb jest trudne? Zakwas na chleb stanowi nie lada wyzwanie. … Dowiedz się więcej

Zupa szczawiowa – prosty przepis

Zupa szczawiowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które kojarzy się z wiosennymi obiadami. Jej kwaśny smak i aromat świeżego szczawiu przyciąga wielu smakoszy. Jak przygotować tę pyszną zupę w nowoczesnym wydaniu, bazując na tradycyjnych składnikach? Oto nasz przepis! Historia zupy szczawiowej Zupa szczawiowa ma głębokie korzenie w polskiej kuchni. Była przygotowywana w wielu domach, zwłaszcza … Dowiedz się więcej

Ciasteczka owsiane – zdrowa przekąska na każdy dzień

Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska, którą każdy może zrobić w zaciszu własnej kuchni. Prosty i sprawdzony przepis sprawi, że będą one doskonałym źródłem cennych składników odżywczych, które zapewnią odpowiedni poziom energii przez długi czas! Potrzebne składniki 80 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 1 całe jajko, 1 szklanka płatków owsianych, 1,25 szklanki mąki … Dowiedz się więcej

Carpaccio z cukinii – przepis, który warto znać

Cukinia to wspaniała baza do dań. Niskokaloryczna, neutralna w smaku dużo zyskuje w połączeniu z czosnkiem, ziołami czy serem. W formie carpaccio idealnie może sprawdzić się jako elegancka przystawka lub lekka przekąska w ciągu dnia. Polecam wypróbować, danie, bo jest przepyszne! Mam nadzieję, że mój przepis na carpaccio sprawi, że polubicie tę potrawę i zachwycicie … Dowiedz się więcej

Botwinka – pyszna i zdrowa

Botwinka, znana również jako młode buraki, to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Jej delikatny smak i wyjątkowe właściwości zdrowotne sprawiają, że jest chętnie wykorzystywana w wielu kuchniach świata. Właściwości zdrowotne botwinki Botwinka jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty, przyczynia się do poprawy naszego samopoczucia i wzmacnia odporność. Regularne … Dowiedz się więcej