Ciasteczka owsiane – zdrowa przekąska na każdy dzień

Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska, którą każdy może zrobić w zaciszu własnej kuchni. Prosty i sprawdzony przepis sprawi, że będą one doskonałym źródłem cennych składników odżywczych, które zapewnią odpowiedni poziom energii przez długi czas!

Potrzebne składniki

80 g miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru,
1 całe jajko,
1 szklanka płatków owsianych,
1,25 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
odrobina soli,
tabliczka mlecznej czekolady pokrojona w drobną kostkę,
40g rodzynek

Aby przygotować idealne ciasteczka owsiane musimy:

  • Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni, formę wyłóżcie papierem do pieczenia
  • Utrzeć masło z cukrem dodając do tego jajko, mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól, czekoladę i rodzynki. Masa będzie ciężka do wymieszania mikserem więc radzę wyrobić ją dłońmi. Pamiętaj, że nie może być zbyt miękka ponieważ ciastka rozleją się podczas pieczenia co nie jest wskazane.
  • Formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóżcie na blasze i spłaszczcie delikatnie. Konsystencja powinna być dość zwarta, po naciśnięciu kulek powinniście mieć wrażenie, że ciasto delikatnie pęka. Pieczcie około 20 minut w 180 stopniach. Studźcie na kratce.

Wykonując ciasteczka owsiane z tego przepisu możesz być pewna, że otrzymasz świetny i zdrowy posiłek dla siebie i swojej rodziny.