Ser Paneer to jeden z podstawowych składników kuchni indyjskiej – to rodzaj twarogu, który bez trudu można przygotować w domu. Przepis jest prosty i mało pracochłonny, poradzi sobie z nim każdy, nawet największy amator. Pamiętaj, by nie korzystać z mleka UHT, które nie nadaje się do produkcji sera Paneer. Dobre mleko to podstawa, która gwarantuje wysoka jakość sera.
Potrzebne skłądniki:
- 3 litry mleka prosto od krowy,
- sok z połowy cytryny,
- dodatkowo sitko i ściereczka lub gaza, ząbek czosnku i sól do smaku
Przygotowanie:
Na początek należy oprzeć sitko na garnku i wyłożyć je płótnem-gazą, chustą serowarską albo ściereczką), tutaj będziemy nasz ser odcedzać.
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury około 90 stopni-nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mleko będzie już gorące wlewamy sok z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką aż zobaczymy w mleku oddzielające się od serwatki kawałki twarogu-wtedy też wyłączamy palnik.
Garnek odstawiamy na godzinę aż ser się ochłodzi, następnie miksturę wylewamy na wcześniej przygotowane sitko z gazą lub chustą serowarską (albo po prostu użyjcie czystej ściereczki). Kiedy serwatka prawie spłynie przez płótno ser możemy doprawić – polecam wycisnąć ząbek czosnku i posolić do smaku.
Ja nie odcedzam sera zbyt obficie ponieważ może zrobić się za suchy.
Z 3 litrów mleka uzyskamy niestety jakieś 200-250 g twarogu.