Churros – jak przygotować ten deser?

Churros to popularne w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej deser. Ciasto obsmaża się w głębokim oleju i serwuje z gorącą czekoladą a nawet roztopionym serem. W oryginale w przepisie nie dodaje się jajek, ja do przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto parzone, które także doskonale sprawdza się w formie churros.

Jest to fajna alternatywa na tłusty czwartek, zamiast tradycyjnych pączków, ponieważ ciastka dobrze smakują nawet po kilku dniach.

Churros – składniki

  • 200 gram mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia+plus kostka smalcu

Churros – jak przygotować?

Masło, wodę, cukier+cukier waniliowy i sól zagotowujemy w garnuszku (mały ogień), dosypujemy mąkę, zdejmujemy z ognia i ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek garnka. Studzimy, wbijamy po jednym jajku- ciągle miksując mikserem. Na koniec dodać olejek waniliowy.

Ciasto będzie gęste i klejące. Nałożyć do rękawa z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki (wilton 1 m) W garnku rozgrzać olej rzepakowy ze smalcem (na średnim ogniu-nie za mocnym).

Sprawdzić, czy olej jest gotowy wrzucając kawałek cista (kiedy pojawią się bąbelki i lekkie skwierczenie-można smażyć). Ciasto szprycujemy bezpośrednio ze szprycy do oleju, odcinamy nożyczkami.

Smażymy na złoto kilka minut. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.