Churros to popularne w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej deser. Ciasto obsmaża się w głębokim oleju i serwuje z gorącą czekoladą a nawet roztopionym serem. W oryginale w przepisie nie dodaje się jajek, ja do przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto parzone, które także doskonale sprawdza się w formie churros.
Jest to fajna alternatywa na tłusty czwartek, zamiast tradycyjnych pączków, ponieważ ciastka dobrze smakują nawet po kilku dniach.
Churros – składniki
- 200 gram mąki pszennej
- 250 ml wody
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia+plus kostka smalcu
Churros – jak przygotować?
Masło, wodę, cukier+cukier waniliowy i sól zagotowujemy w garnuszku (mały ogień), dosypujemy mąkę, zdejmujemy z ognia i ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek garnka. Studzimy, wbijamy po jednym jajku- ciągle miksując mikserem. Na koniec dodać olejek waniliowy.
Ciasto będzie gęste i klejące. Nałożyć do rękawa z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki (wilton 1 m) W garnku rozgrzać olej rzepakowy ze smalcem (na średnim ogniu-nie za mocnym).
Sprawdzić, czy olej jest gotowy wrzucając kawałek cista (kiedy pojawią się bąbelki i lekkie skwierczenie-można smażyć). Ciasto szprycujemy bezpośrednio ze szprycy do oleju, odcinamy nożyczkami.
Smażymy na złoto kilka minut. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.