Pyszne ciasteczka imbirowe

Chodząc po kawiarniach, zawsze do ciepłego napoju otrzymuję korzenne ciasteczka. Bardzo je lubię, postanowiłam więc odtworzyć ich smak i upiec podobne ciastka sama w domu. Wyszły świetnie! Przedstawiam wam więc mój przepis na ciasteczka imbirowe, które zachwycą!

Ciasteczka imbirowe – potrzebne składniki

Do przygotowania ciasteczek imbirowych potrzebować będziemy:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 200 g miodu (użyłam wielokwiatowego),
  • 120g masła,
  • 1 jajo,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru,
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika,
  • trochę mąki do podsypywania ciasta.

Jak przygotować ciasteczka imbirowe?

Przygotowanie ciasteczek imbirowych nie jest przesadnie skomplikowane. Jak to zrobić, by ostateczny efekt zachwycił nasze podniebienie?

  1. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Mąkę, sodę oraz przyprawy przesiewamy na blat, formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku.
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy. Miód, masło, jajko i cukier wsypujemy na wcześniej uformowany kopiec-zagniatamy przez około 10 minut.
  3. Blat delikatnie wysypujemy mąką, a ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Podczas pieczenia delikatnie wyrosną. Pieczemy około 10-15 minut na delikatnie złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka będą delikatnie miękkie. Należy je wystudzić na kratce lub desce do krojenia. Stwardnieją gdy wystygną.

Z tej porcji otrzymałam 5 blach ciastek-wielkości tradycyjnej blachy, otrzymywanej w komplecie z piekarnikiem.

Rady:
*Jeżeli miód jest zbity, należy włożyć słoik do garnka z wrzątkiem i poczekać aż się rozpuści – potrzebujemy 200 g płynnego miodu.

*Ciasto we wstępnej fazie wyrabiania jest bardzo kruche, nie chce się scalić. W takiej sytuacji proponuję dolać łyżkę ciepłej wody i dalej wyrabiać. Jeżeli jest zbyt klejące podsypcie delikatnie mąką. W ostatecznej fazie ciasto będzie miało konsystencję zbitą, plastyczną jednak dalej delikatnie kruchą. Nie przejmujcie się tym-tak ma być. Podczas wałkowania podsypujcie je delikatnie mąką.

Dodaj komentarz