Zioła i przyprawy, które podkreślą smak Twoich potraw

Zioła i przyprawy, które podkreślą smak Twoich potraw

Ludzie używali przypraw oraz ziół już przed naszą erą. Ceniono je za właściwości prozdrowotne, a także smakowe. Od bardzo dawna wiadomo, że dzięki nim proste składniki mogą zamienić się w kulinarne dzieło sztuki. Jakie zioła i przyprawy warto mieć w swojej kuchni, aby urozmaicić codzienne gotowanie?

 

Roślinna klasyka

Bazylia, tymianek, pietruszka czy koper stanowią fundament wielu kuchni świata. Kojarzona przede wszystkim z włoskimi potrawami bazylia doskonale komponuje się z sosami pomidorowymi, serami takimi jak mozzarella czy burrata, a nawet z cytrusowymi lodami. Z kolei tymianek świetnie sprawdza się w marynatach do mięs, zupach rybnych i gulaszach, którym nadaje przyjemny, wyrazisty smak.

Natka pietruszki i świeży koperek są doskonale znane w polskiej kuchni. Mają bardzo uniwersalne charaktery i powszechnie dodaje się je do zup, sałatek czy ziemniaków. Świetnie pasują do owoców morza, dodając im lekkości i świeżości. Dobrze sprawdzą się również jako efektowna dekoracja.

 

Orientalne smaki i aromaty

Kurkuma, kardamon, kolendra czy cynamon to przyprawy, które wprowadzają do kuchni wyjątkową nutę egzotyki. Kurkuma nadaje potrawom piękny złocisty kolor i bardzo delikatny korzenny posmak – idealnie pasuje do curry, zup kremów i ryżu. Z kolei kardamon można z powodzeniem dodawać do marynat do mięs, deserów, a nawet napojów. Jego smak jest bardzo charakterystyczny – słodkawy, a jednocześnie lekko cytrusowy i pieprzny.

Kolendra jest ziołem, wokół którego istnieje wiele kontrowersji. Ma intensywny, lekko cytrusowy i delikatnie pikantny aromat, który wiele osób uwielbia. Jej przeciwnicy twierdzą, że smakuje jak… mydło. Bardziej zgodne opinie można usłyszeć na temat cynamonu. To klasyk, fantastycznie sprawdzający się w deserach i słodkich napojach, ale nie tylko. Świetnie radzi sobie również w daniach mięsnych.

 

Niestandardowe przyprawy

Gotowanie jest jedną z czynności, przy których można wykazać się dużą kreatywnością. Potrawy mogą być doprawiane na różne sposoby. Składnikiem sosów oraz marynat może być alkohol, na przykład gin czy wódka. Trunki dodaje się do dań nie ze względu na ich procenty, ale dla wzbogacenia smaku. Dla przykładu – napój alkoholowy, taki jak gin na eszampan.pl, bywa wykorzystywany do dziczyzny, karkówki czy bigosu.

Doprawiając dania, warto pamiętać o umiarze. Przyprawy mają wzbogacać potrawy, nie powinny ich dominować. Często wystarczy dosłownie odrobina, aby uzyskać bardzo smaczne i aromatyczne rezultaty.