Ziemniaki spożywamy od setek lat ale coraz częściej słyszymy, że należy ich unikać bo tuczą. Czy naprawdę jedzenie ziemniaków sprzyja otyłości? Dlaczego kasze i ryże cieszą się większą popularnością i nie przyczyniają się do powstawania nadwagi? O tym wszystkim napisze w dzisiejszym artykule.
Ziemniaki – wartości odżywcze, czy mogą tuczyć?
W 100g gotowanych ziemniaków(bez dodatków tłuszczu) znajduje się około 60-70kcal. Jedna porcja, którą przyjmuje dorosły człowiek zawiera więc około 100kcal. Dla porównania taka sama porcja ryżu dostarcza naszemu organizmowi prawie 350kcal. Czy ziemniaki są od niego bardziej tuczące?
Absolutnie! Co ważne ziemniaki należą do warzyw zapewniających nam dłuższe uczucie sytości. Oznacza to, że jedząc ziemniaki przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu i możemy zjeść mniej!
Co więcej ziemniaki są bogate w składniki odżywcze i witaminy. Dostarczają nam:
- Potasu,
- Witaminy C,
- Magnezu,
- Witaminy B,
- Żelaza, Cynku,
- Witaminy E,
- Błonnika.
Błonnik zawarty w ziemniakach poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie. Według wielu publikacji działa on pro-zdrowotnie i ułatwia odchudzanie. Jedzenie ziemniaków wydaje się więc nie tylko nie tuczyć, ale także być zdrowe i wskazane dla osób, które się odchudzają.
Dlaczego mówi się, że ziemniaki tuczą?
Największym problemem kalorycznych ziemniaków jest przygotowanie ziemniaków. Te gotowane w garnku czy na parze zawierają mało kalorii, jeśli jednak wrzucimy je do garnka pełnego oleju i przygotujemy frytki, to okaże się, że jest to całkiem kaloryczne danie, które wpływa na odkładanie tkanki tłuszczowej na brzuchu, udach i pośladkach.
Kolejnym problemem jest ich „maszczenie”. Polega ono na dodaniu do ugotowanych ziemniaków tłuszczu jak np. masło, wiele gospodyń wzbogaca smak ziemniaków poprzez dodanie do nich tłustej śmietany. To wszystko sprawia, że „chude” z natury ziemniaki stają się dostarczycielem ogromnej dawki kalorii.
Polecamy: Ciasteczka owsiane – idealna przekąska dla osób, które są na diecie!
Inna sprawa to to co znajduje się na talerzu obok ziemniaków! Schabowy, żeberka a może smażona kiełbaska z grilla? To właśnie takie dodatki sprawiają, że nasz posiłek zawiera gigantyczną ilość kalorii. To nie ziemniaki są problemem! Problem leży w ich przygotowaniu i licznych dodatkach, które zdecydowanie podnoszą wartość energetyczną naszego posiłku.
Jedzenie ziemniaków jest zdrowe. Ugotowany na wodzie ziemniak nie tuczy i nie spowoduje, że zaczniemy od niego tyć!
Czy ziemniaki są dla każdego?
Jedzenie ziemniaków dostarcza małej ilości kalorii i jest zdrowe. W niektórych przypadkach warto jednak kontrolować ich przyjmowanie. Kiedy należy unikać jedzenia ziemniaków?
- w przypadku problemów z nerkami(zawierają sporo potasu i mogą dodatkowo obciążać nerki).
Pamiętaj – chcąc zachować jak największą wartość odżywczą ziemniaków warto gotować je na parze. Ten sposób przygotowania potraw charakteryzuje się najmniejszymi stratami witamin i minerałów. Jest zdecydowanie najzdrowszy. Dla przykładu ziemniaki gotowane w wodzie tracą około 50% swoich wartości, te gotowane na parze tylko 10%!
Pamiętaj, że tuczące ziemniaki to mit, który bierze się z ich niewłaściwego przygotowania oraz jedzenia z dodatkami, które same w sobie mają dużą ilość tłuszczu. To właśnie te dodatki powodują, że tyjemy. Same ziemniaki nie tuczą i można je jeść bez obawy o przybieranie na wadze.