Kruche, maślane ciasteczka
dodano: 9 Grudnia 2013r.
Jest to przepis na klasyczne, uniwersalne kruche ciasteczka, takie jakie pamiętamy z dzieciństwa. Mnie osobiście kojarzą się z Babcią, właściwie każdy kto miał okazję ich próbować wracał wspomnieniami właśnie do tradycyjnych ciasteczek Babć :) Przy tych ciastkach, jak i przy każdych króchych wypiekach, wazne jest dobre schłodzenie ciasta. Gotowe ciasteczka chrupią, pachną masłem i wanilią i smakują wszystkim. Można je udekorować cukrem, lukrem albo podawać od tak, bez niczego :) Z podanych proporcji wyjdzie około 200 ciasteczek wielkości około 4 cm. Kruche ciasteczka:

Składniki
Masło ucieramy mikserem na biały puch, ciągle miksując dodajemy cukier, sól i jajka (po jednym). Kiedy składniki się połączą dodajemy aromat oraz dosypujemy mąkę. Kiedy mikser zacznie mieć problemy z wymieszaniem ciasta przechodzimy do wyrabiania ręcznego. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję marcepanu, będzie też dość lepkie. Dzielimy je na 5 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 90 minut. Po schłodzeniu ciasto zmieni konsystencję, będzie bardziej zbite. Ciasto wałkujemy podsypując je mąką, na grubość 3 mm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Twardnieją po wystudzeniu.
(średnia ocen: 0.0)




Podaj wynik działania 5 - 7