Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
dodano: 2 Lutego 2014r.
Jeżeli chcecie by Wasze torty wyglądały jak małe arcydzieła to polecam Wam ten krem. Jest idealny do szprycowania, można nim osiągnąć wszelakie kształty a tym samym jest trwały. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki
Przygotowanie:
1) Przygotujcie sobie garnek napełniony do połowy wysokości wodą oraz miskę, którą będzie się dało na nim umieścić-zaklinuje się na brzegach garnka. Wodę doprowadzamy do wrzenia a nad nią umieszczamy naczynie z białkiem, cukrem i solą. Mieszamy trzepaczką jajka aż cukier się rozpuści- ja sprawdzałam to palcami aż przestałam wyczuwać kryształki cukru. Białka się podgrzeją. Jeśli będą za ciepłe zdejmijmy miskę na moment.
2)Gdy kryształki cukru przestaną być wyczuwalne misę zdejmujemy z kąpieli wodnej a białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, do momentu aż ich temperatura całkowicie spadnie (mi zajęło to około 13 minut).
3)Następnie cały czas ubijając dodajemy masło w bardzo małych porcjach. Na początku masa stanie się rzadsza, później będziecie mieli wrażenie że się waży - to normalne, oznacza to, że krem zaraz będzie gotowy. Od tego momentu do końca dzieli Was jakieś 5 minut. Krem będzie bardzo gęsty i foremny-możecie dodać barwnik. Ja dodałam okolo 5 g różowego barwnika w żelu. Można też dodać aromat np. cytrynowy. Udekorowany tort włóżcie do lodówki, chłód utrwali krem-będzie twardy jak kostka masła po wyjęciu z lodówki.
Powodzenia :)
1) Przygotujcie sobie garnek napełniony do połowy wysokości wodą oraz miskę, którą będzie się dało na nim umieścić-zaklinuje się na brzegach garnka. Wodę doprowadzamy do wrzenia a nad nią umieszczamy naczynie z białkiem, cukrem i solą. Mieszamy trzepaczką jajka aż cukier się rozpuści- ja sprawdzałam to palcami aż przestałam wyczuwać kryształki cukru. Białka się podgrzeją. Jeśli będą za ciepłe zdejmijmy miskę na moment.
2)Gdy kryształki cukru przestaną być wyczuwalne misę zdejmujemy z kąpieli wodnej a białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, do momentu aż ich temperatura całkowicie spadnie (mi zajęło to około 13 minut).
3)Następnie cały czas ubijając dodajemy masło w bardzo małych porcjach. Na początku masa stanie się rzadsza, później będziecie mieli wrażenie że się waży - to normalne, oznacza to, że krem zaraz będzie gotowy. Od tego momentu do końca dzieli Was jakieś 5 minut. Krem będzie bardzo gęsty i foremny-możecie dodać barwnik. Ja dodałam okolo 5 g różowego barwnika w żelu. Można też dodać aromat np. cytrynowy. Udekorowany tort włóżcie do lodówki, chłód utrwali krem-będzie twardy jak kostka masła po wyjęciu z lodówki.
Powodzenia :)
(średnia ocen: 0.0)
23
listopad
kr
tort super! ale krem jest na bazie bezy szwajcarskiej a nie wloskiej. beze wloska zaparza.sie goracym syropem :)
9
sierpień

monika
Witam:)
Do kąpieli dajemy wszystkie białka i mieszamy do póty do póki cukier się rozpuści:)
9
sierpień
AlexisMCR
Tort genialny; )
Ale mam pytanie co do przygotowania kremu maślanego. Czy na kąpiel wodną daje się jedno białko z cukrem i solą a resztę białek ubijamy na sztywno mikserem czy wszystkie sześc białek daje się do kąpieli?
30
czerwiec

monika
dziękuję:)
30
czerwiec
karmel-itka
ach, jaki piękny!
Podaj wynik działania 2 + 3