Ciasteczka Imbirowe
dodano: 17 Stycznia 2014r.
Chodząc po kawiarniach zawsze do ciepłego napoju otrzymuję korzenne ciasteczka. Bardzo je lubię, postanowiłam więc odtworzyć ich smak i upiec podobne ciastka sama w domu. Wyszły świetnie!

Składniki
Przygotowanie:
1)Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Mąkę, sodę oraz przyprawy przesiewamy na blat, formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku.
2)Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy. Miód, masło, jajko i cukier wsypujemy na wcześniej uformowany kopiec-zagniatamy przez około 10 minut.
3)Blat delikatnie wysypujemy mąką a ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Podczas pieczenia delikatnie wyr osną. Pieczemy około 10-15 minut na delikatnie złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka będą delikatnie miękkie. Należy je wystudzić na kratce lub desce do krojenia. Stwardnieją gdy wystygną.
Z tej porcji otrzymałam 5 blach ciastek-wielkości tradycyjnej blachy, otrzymywanej w komplecie z piekarnikiem.
Rady:
*Jeżeli miód jest zbity należy włożyć słoik do garnka z wrzątkiem i poczekać aż się rozpuści - potrzebujemy 200 g płynnego miodu.
*Ciasto we wstępnej fazie wyrabiania jest bardzo kruche, nie chce się scalić. W takiej sytuacji proponuję dolać łyżkę ciepłej wody i dalej wyrabiać. Jeżeli jest zbyt klejące podsypcie delikatnie mąką. W ostatecznej fazie ciasto będzie miało konsystencję zbitą, plastyczną jednak dalej delikatnie kruchą. Nie przejmujcie się tym-tak ma być. Podczas wałkowania podsypujcie je delikatnie mąką.
Smacznego!
(średnia ocen: 0.0)
7
luty
cenzor
Z czystym sumieniem muszę WAM powiedzieć , że ciasteczka pyszne:-)
29
styczeń

monika
bo to w zasadzie pierniki. powinny zmięknąć po około 2 dniach do tygodnia :)
pozdrawiam!
29
styczeń
Joaś
Ciasteczka wyszły piękne i pachnące, a zarazem smaczne. Zastanawiam się kiedy zmiękną? Po wyjściu z piekarnika i wystygnięciu zrobiły się twardawe jak pierniki.
14
grudzień
Justin&Dorothy
piękne są :)
23
październik
gin
Wyglądają bardzo świątecznie :)
19
październik

monika
:)
19
październik

monika
:) amaretti tez planuję zrobić :)
19
październik
Weronika
Piękne ciasteczka, zrobię i zobaczę czy uda mi się odtworzyć smak tych kawiarnianych. Potem może amarteii?
W mojej ulubionej włoskiej knajpie dają do kawy pyszne, malutkie amaretti ; )
19
październik
todayornever
Wyszły mi troszkę ciemniejsze, bardzo przyjemnie miodowe, kruche. A zapach strasznie przypomina mi pierniczki. Wspaniałe!
18
październik
Klaudia
apetyczne!
18
październik
Magiczny Piekarnik
Wyglądają obłędnie!!!
18
październik

monika
tak, kształt utrzymują no i są pyszne :)
18
październik
BeeSweet
Szukam przepisu na ciasteczka , ktore beda sie nadawaly do dekoracji.Jak widze te ladnie utrzymuja ksztalt i do tego sa z pewnoscia pyszne!
18
październik

monika
jest mi bardzo miło :) czekam na relacje! pozdrawiam serdecznie
18
październik
Jolcia
Fantastycznie wyglądają, kiedy wypróbuję przepis (a czuję, że będzie to baaardzo szybko), dam znać, jak wyszły.
Zachwycam się zdjęciami Twojego autorstwa ?
Podaj wynik działania 4 + 10